Verpleegkundigen

31 maart 1993
Dag lieve knul,
Gauw een krabbel van mij, je moeder zei dat ze niet leuk kan schrijven, nou dat is mooi niet waar hoor, en al die medische termen die hoeft jou mamma niet te weten, die geeft jou de nodige Vitamine L (liefde) dat weet ik zeker en je pappa ook.
Je bent heel lief geweest hoor vanavond (hoe kon het ook anders), en alle controles zijn ook goed. Hopelijk goed nieuws maandag na de bronchoscopie . Nou kereltje, goed je best doen hoor en zaterdag ben ik er weer. En groetjes aan je vader en moeder.
Marion.
 
 
2 april 1993
Hallo Jamie,
Je draait dag en nacht om, s'nachts ben je wakker en nu slaap je al een poosje.
Om 10.30 is je beademingsbuisje er uit gehaald. Tot nu toe doe je het prima zonder, je slaapt gewoon verder alsof er niets gebeurd is. Volhouden zo kereltje.
Marjan.
 
 
3 april 1993
Hoi lieve Jamie,
Je ligt nu sinds gister middag op M3, op special care, en ik zorg al twee avonden voor je. Je ligt onder een zuurstofkoepeltje en dat gaat best goed. Gisteren had je steeds last van slijm maar vandaag gaat het al wat beter. Je hebt net heel lang heel rustig liggen slapen. Nu lig je wat te huilen en je wilt graag je speen hebben om op te sabbelen. Als ik tegen je praat of je een beetje rechtop houdt, kijk je me heel ernstig aan met gefronste wenkbrauwtjes! Je bent een mooi mannetje hoor en nu ga ik je sprayen en een schone   luier geven en even met je knuffelen, misschien val je dan weer in slaap.
Kus van Lizet.
P.S.: Je zit nu in je stoeltje met een neusbrilletje voor zuurstof en je vindt het prachtig, daar heb ik dus maar twee foto's van gemaakt.
 
 
6 april 1993
Hallo Jamie,
Lieverd, ik had geen kind aan je vanavond, één keer flink bij gezogen en ik hoorde je niet eens. Je saturatie (zuurstofgehalte) is prima, ademhaling lager, sprayen vind je heerlijk, je likt je lippen erbij af. Tja, wat moet ik verder over een heerlijk rustig kind zeggen? Ik hoop dat je het zo blijft doen, want rust en slaap heb je nodig. Kereltje, tot morgen.
Tina.
 
 
8 april 1993
Dag klein manneke,
Je ligt nu heerlijk te slapen, maar het liefst heb je alle aandacht op jou gericht. Dan ga je ook breeduit lachen. Je doet het verder prima, alleen je bipsje die is pijnlijk. Verder is er vandaag eigenlijk geen nieuws. Het gaat elke dag een stukje beter.
Dag lieverd, tot morgen.
Ria.
 
11 april 1993
Op deze eerste paasdaag moet ik ook maar eens even in jou boekje schrijven. Je ligt nu heerlijk te slapen, je bent volgens de anderen de hele dag in de weer geweest en toen je ouders er van middag waren wist je ook niet wat je wilde. Je hebt toen ze weg waren nog even in je stoeltje tv zitten kijken maar veel vond je er niet aan. Ik heb je maar in bed gelegd en daar lag je nog even na te huilen, maar met je speentje ben je toch rond 7 uur in slaap gevallen. Ik hoop dat je vannacht lekker zult slapen, droom maar fijn. Als het echt niet meer hoeft zal ik je vanavond niet meer storen. Tot morgen.
Janet.
 
13 april 1993
Ik heb je nu een paar dagen verzorgd en je bent toch wel een heel dapper en charmant kereltje. Wanneer je je goed voelt krijgt iedereen een big smile van jou! De dokter vond dat je het wel zonder extra zuurstof kan doen en volgens mij vind je het wel lekker dat je het  zuurstofbrilletje nu niet meer hebt. Ik hoop dat je je elke dag wat beter gaat voelen en een dikke kus van Tineke.
 
 
18 april 1993
Lieve Jamie,
Ik heb nu twee dagen voor je gezorgd en je bent een dikke schat. Tot onze schrik peuterde je gisteren de tube eruit en tot nu toe doe je goed je best. Af en toe ben je erg onrustig, waarschijnlijk doordat je dan benauwd bent. Sprayen met luchtwegverwijdende middelen geeft dan opluchting. Je mag nu 6 keer 100 ml uit de fles drinken en dat vind je heerlijk. Je beloonde me van middag na de fles zelfs met een gulle lach. Gelukkig bleek op de foto dat je geen longontsteking aan de verslikkerij van gister hebt overgehouden. Lieve kerel, ik hoop dat je je snel wat prettiger zult voelen.
Liefs Anneke.
 
 
19 april 1993
Hai Jamie,
Nou die onrust heb je volgehouden tot half 8, toen viel je als een blok in slaap. Je snapt wel dat ik je voor de fles van 8 uur niet wakker gemaakt heb. Heb zelfs op mijn tenen gelopen. Het sprayen van 9 uur is ook niet gedaan, Ik hoor je niet en je hebt (in mijn ogen) je rust hard nodig. Kerel, ik hoop echt dat je vannacht wat kunt bijslapen. Tot morgen middag .
Tina.
 
 
25 april 1993
Jamie was vandaag in een opperbeste stemming. Hij had zelfs zin om z'n fruithap op te eten.
Hij begint ook weer te groeien, gisteren 50 gram en vandaag 100 gram , hij moet dan ook even wat opbouwen voor de komende operatie. Van middag nog lekker wandelen met pappa en mamma, dan is het weer een gezellige zondag geweest. Tot ziens lieve Jamie .
Groetjes van Erna.
 
 
26 april 1993
Hoi lieve Jamie,
We kennen mekaar nog van voor de operatie, toen lag je al bij ons aan de andere kant (medium care) van de afdeling. Ik vond jou toen ook al zo ,n “dikke knuffel”. Afgelopen paar avonden heb ik voor je mogen zorgen. Vanavond hebben we gezellig samen met Salmon en Manuela Sesamstraat zitten kijken. Nou dat vond jij maar wat leuk, en wou je daarna natuurlijk niet je bedje in. Je kan dan erg overstuur raken, wat voor ons beiden een beetje vervelend kan zijn. Je wordt nu gauw weer geopereerd, ik wens jou en je pappa en mamma heel veel sterkte en hoop van harte dat je daarna snel mag opknappen. Nou lieverd, slaap maar lekker.
Doei, Greet.
 
 
4 mei 1993
Ha lieve Jamie,
Weer terug op de special care en ik heb twee avonden voor je gezorgd. Je bent een stuk opgeknapt en ik zie je alleen maar lachen en slapen! Gisteravond heb je heerlijk ontspannen liggen slapen en nu ook weer! Van middag had ik je een beetje geplaagd en je muts van je T-shirt opgezet! Maar je moest er wel om lachen, zo guitig doe je dat. Nou poepie , op naar huis hè! En tot straks.
Knuffel Lizet.
 
 
6 mei 1993
Lieve Jamie,
Ik heb nu twee avonden voor je gezorgd en ik kan merken dat jij je een stuk beter voelt dan voor de operatie. Gisteren heb je anderhalf uur in je bed liggen spelen, iets wat ik van jou niet kende. Ook kun je heerlijk lachen !! Morgen ga je over naar het ziekenhuis in Sneek en over drie dagen ga je naar huis !! Je ouders zijn druk bezig met sonde inbrengen en medicijn klaarzetten en geven. Dit gaat prima. Jamie , heel veel plezier straks thuis en lekker genieten met z ,n vieren.
Groetjes Inge.
 
 
26 juli 1994
Lieve Jamie,
Ook voor jou even een krabbeltje, ik heb net in twee andere schriftjes geschreven. Die meisjes liggen al wat langer op de medium care, met jou gaat het gelukkig ook goed. Je slaapt nog veel maar dat is juist goed. Vanavond heb je zelfs al wat yoghurt gegeten en bij mamma op schoot gezeten. Nu lig je heel ontspannen met je lekkere speen in de mond. Mamma belde net en weet dat je zo lekker slaapt. Lieverd, veel sterkte de komende dagen en liefs van Maria.
 
 
29 juli 1994
Dag Jamie, Dit is de tweede avond dat ik voor jou mag zorgen. Het gaat steeds een beetje beter met je, behalve de zuurstofbril heb je geen slangen meer in en aan je lijf. En de zuurstof wordt ook afgebouwd, dus over een poosje kun je weer je eigen gangetje gaan. Je ligt al van half 6 te slapen, je was erg moe en je krijgt ook nog druppeltjes voor het slapen, en die werken dus goed. Nou mannetje, lekker door blijven slapten en tot morgen!
Anja Haaijer.
 
 
4 augustus 1994
Lieve Jamie, Er is bijna een week voorbij sinds ik in je boekje heb geschreven en er is van alles gebeurd in die tijd. Je hebt maandagavond een nieuwe drain in je borst gekregen. Er bleek nog wat vocht achter je longen te zitten en daar had je flink last van, kortademig en opgezetten oogjes. En toen je die drain had en alle vocht uit je longen weg was, was je een heel ander jongetje. Een mooi gezichtje, minder zweterig, vrolijk, spelen, kletsen, kortom de echte Jamie ! (volgens je moeder). Uit de drain komt lymfevocht en dat betekent dat je een speciaal dieet krijgt een bepaald soort vetten. Maar dat kan jou niet veel schelen, je eet gewoon alles op wat er voor je neus staat. En verder gaat het eigenlijk prima met je, je lijkt niet echt veel last te hebben van de drain . O ja, je hebt een nieuwe coupe, coupe kale kop. Je moeder heeft de tondeuse even flink over je bolletje heen getrokken en het staat leuk. Nou mannetje, ik zie je maandagnacht weer. Tot dan, knuffel van Anja .
 
 
6 augustus 1994
Lieve Jamie, Nog gauw even een krabbeltje van mij. Vannacht heb je eigenlijk voor het eerst aan één stuk door geslapen. Fijn hè! Je was vanochtend ook heel goed. Je lachte prachtig naar ons, omdat wij zo gek deden, je genoot ook heerlijk van het broodje die we samen hebben klaargemaakt. En daarna speelde je met de mooie   auto. Lieverd ik hoop dat deze dag verder ook goed voor je zal zijn. Liefs en hartelijke groetjes, ook voor pappa, mamma en Shari . Maria.
 
 
11 augustus 1994
Lieve Jamie, Dit is alweer de laatste nacht dat ik voor jou en andere kinderen op de medium care mocht zorgen. Je sliep de afgelopen nachten als een os. Je merkte niet eens wanneer ik jou drain doorkneep of doorspoot. Je bent enorm opgeknapt, je hebt zo ,n lief grappig koppie met prachtige ondeugende ogen, die heel apart lachen. We konden het samen goed vinden, kortom, ik zal je missen. Lieverd, ik hoorde dat mamma ziek is, ik hoop dat ze snel weer beter is. Tot dinsdag en liefs voor jullie allemaal. Maria.
 
 
11 augustus 1994
Ik dacht, ik schrijf nog maar even een stukje. Ik heb jou weliswaar niet verzorgd de laatste nachten, maar ik ken jou al wel een poosje. Ik wens jou en je ouders heel veel sterkte de komende tijd en als ik terug kom van vakantie (ergens begin september) verwacht ik je niet meer te zien op de afdeling. Een dikke knuffel van Anja en de groeten aan je ouders.
 
 
23 augustus 1994
Ook voor jou een krabbeltje, ik heb net iets in het schriftje van jou buurjongetje geschreven.
Vandaag gaat hij weer naar een ander ziekenhuis, en jij moet hier maar blijven. Ik vind je heel dapper (en je pappa, mamma en Shari ook). Ik hoop dat de echo straks wat duidelijkheid brengt. Lieverd, veel sterkte! Tot vanavond, Maria.
 
 
24 augustus 1994
Dat was me wat vanmiddag. Moest je nog een drain in en nu aan de linkerkant. Maar het is gelukt en volgens je vader is het niet tegengevallen. Je bent uitgeput in slaap gevallen en sliep volgens mij al voordat heit en mem van de afdeling waren. Al een heel aantal dagen heb ik voor je gezorgd de laatste tijd en je bent een heerlijke knul, je weet af en toe precies wat je wilt of juist niet wilt en dat mag ik wel. Je ligt nu heerlijk ontspannen te slapen met je speen en je knuffel en ik ga nog in het boekje van je buurvrouw schrijven. Knuffel van Gerda .
 
 
25 augustus 1994
Lieverd, Wat een schrik en je blijft ondanks alles glimlachen. Ik hoop dat jij, pappa en mamma en Shari nog geduld hebben (konden we maar geduld kopen). Ook deze nacht was je flink, in de voornacht was je even wakker maar na wat roosvicee sliep je zo weer. De komende dagen ben ik vrij, woensdag zie ik jou/jullie weer. Veel sterkte allemaal. Maria.
 
 
1 september 1994
Het mag nog niet goed met je gaan. Tijdens mijn vrije dagen heb je twee dikke drains gekregen. Het is nog steeds afwachten. Wat een geduld heb jij, je ziet er verder wel goed uit. Een beetje slanker dat wel, vanmiddag had je prachtige roze lipjes, mamma was hier heel blij mee en ik ook. Je moet van de dokter bouillon eten/drinken. Nou dat lust je wel, je lepelde twee bekers vol leeg. Na sesamstraat ging je lekker slapen. Liefs Maria.
Lieve lieve Jamie , Heel veel zonnebloemen voor jou. Ik hoop dat binnenkort eens de zon van jou gaat schijnen. Veel sterkte (ook voor mamma, pappa en Shari ). Een dikke (hand) kus van Maria.
 
 
9 oktober 1994
Hoi lieve Jamie , ik zag ineens jou dagboekje liggen en er is al even niet in geschreven. Je ligt nu al een tijdje op M3, special care, en ik ken jou nog van vorig jaar, ofwel anderhalf jaar geleden toen ik je zo ,n lief baby'tje vond. En nu….. nu ben je een pracht mannetje, ik vind jou een scheetje hoor!! Je hebt al wel heel veel meegemaakt en je pappa en mamma en Shari ook. Het valt niet mee knul, je hebt steeds vocht in je borstkasje en omdat het ergens “lekt”(zo heet dat) mag je niet eten, alleen roosvicee en krijg je al je voeding via een infuus. En dat is geen gewoon infuus, maar een “lijn” noemen we dat en dat daarvoor ben je al een paar keer op de OK geweest om zo ,n lijn in te brengen. Een hartkatheterisatie heb je ook pas gehad en zijn de   cardiologen en chirurgen aan het denken wat ze moeten doen met jou hartje. Dit is het in het kort geloof ik. Ik heb nu drie avonden voor je gezorgd en om zeven uur slaap je en slaap je de hele avond. Half slapend geef je me zo een kus met je speen in je mond, als ik zeg “lekker slapen Jamie en nog een dikke kus”, zo schattig is dat! En om jou je medicijnen in te zien nemen is helemaal komisch en ook wel heel knap van jou, want ze zijn erg vies. Maar met roosvicee in een spuitje druk je zelf het spuitje leeg in je mond. En volgens mij wordt je ook wel een “technisch”mannetje, je bent heel bijdehand met knopjes, apparaten, monitor enzo .
En nu duim ik heel hard voor jou, dat het nu eindelijk eens beter gaat en dat je op weg naar huis kan, naar Lemmer! Dag lieverd, dikke knuffel en tot vrijdag. En dan heb je misschien wel stekeltjes haartjes want je mamma neemt de tondeuse mee!
Lizet.